Inca nu avem o universitate unde sa se predea energia verde

Romania intra in al doilea val de dezvoltare a energiei verzi fara un mediu academic pregatit pentru dezvoltarea specialistilor in domeniu, chiar daca acesta a fost sectorul care a atras cele mai importante investitii in energie in ultimele trei decenii. Alaturi de legislatia neclara si de competitia globala pentru securizarea echipamentelor necesare, lipsa fortei de munca este o alta piedica majora pentru proiectele eoliene sau solare.

Pe fondul planului major de decarbonizare a UE pentru 2050 si al tintei intermediare de reducere a emisiilor de CO2 pana in 2030 cu 55% fata de anul 1990, energia verde este la inceputul unui nou boom. La nivel oficial, estimarile prevad montarea a inca 6.000 MW, eolian si solar, pana in 2030, dar aceste estimari ar putea fi prudente in contextul in care unii specialisti cred ca potentialul real ar fi de 10.000 MW. Ce se intampla acum pe piata energiei verzi aminteste de perioada 2009-2014, cand Romania a devenit una dintre cele mai cautate destinatii la nivel mondial pentru proiectele de energie verde. La finalul celor cinci ani de crestere spec­taculoasa, Romania avea peste 3.000 MW mon­tati in energie eoliana si 1.340 MW in pro­iecte de energie solara, capacitate nemo­dificata pana in prezent. In ciuda acestei cresteri spectaculoase si a perspectivelor generoase de dezvoltare, efor­turile locale pentru pregatirea specialistilor din domeniul energeiei regenerabile sunt neglijabile.

„Nu avem inca multi specialisti pe domeniul energiei verzi. In Romania avem doua reactoare nucleare si 1.400 MW de energie nucleara, dar avem si cateva universitati care predau energie nucleara. Pe de alta parte, avem de doua ori mai multa energie regenerabila si nu avem o universitate care sa predea energia verde, avem doar cursuri de specializare. Nu avem capacitatea sa pregatim suficienti oameni pentru noul val de investitii“, a declarat Sebastian Enache, business development manager in cadrul Monsson-PLC.

Leave a Comment